Detta är mitt favorit hummusrecept! Med några enkla knep kan du verkligen göra krämig mjuk hemgjord hummus och den är mycket godare än den du köper i affären.
Hur man gör humus från grunden
Förr, när jag var och handlade så plockade jag nästan alltid ner Hummus burk i vagnen. Det var tills jag upptäckte hur enkelt, smidigt och så mycket godare det var att göra en egen hummusröra. Sen är det ju alltid ett plus när jag vet vad det är för ingredienser jag använder.
Vad är Hummus?
Bara så att vi alla talar samma språk, låt oss se vad hummus är egentligen. Det är en läcker röra eller dipp gjord på kikärter, tahini, citron och kryddor. Den äts och är vanlig i Mellanöstern och Medelhavet.
Här i Sverige kan du hitta butiksvarianter i livsmedelsbutiken, men jag tycker att du borde hoppa över dem och göra dina egna. Låt mig visa dig hur!
Ingredienserna till en Hummus
Kikärter (eller garbanzobönor)
Dessa är basen för en hummus. De mjukgjorda bönorna mixas till en smidig pasta. Du kan använda konserverade eller hemlagade kikärter i mitt recept. Ibland kokar jag själv kikärtor och ibland köper jag GoGreens.
Tahini
Detta är en pasta gjord av malda sesamfrön, olja och lite salt, det är den som sätter den där extra hummus-smaken. Du kan köpa tahini i butiken eller göra det själv. Nackdelen med att köpa är att den där stora burken lätt kan bli ståendes längst bak i kylen tills man hittar den långt senare och kastar den… MEN Det är väldigt lätt att göra din egna tahini.
Här är vårt tahini-recept som visar hur man gör det. Du kan spara den upp till en månad i ditt kylskåp.
Göra hummus utan tahini
I den hummusälskande världen finns det två läger. Vissa älskar tahinins ymniga smak, andra vill absolut inte ha den de tycker att den smakar lite murbruk. Jag gilla bägge varianterna och om du köper i butiken brukar de flesta märken inkludera tahini.
Om du vill göra hummus utan tahini så går det utmärkt. En kikärtspuré utan den är fortfarande väldigt god. Tillsätt bara mer olivolja. Ett annat tips är att använda ett naturligt osötat krämigt jordnötssmör.
Färsk citronsaft
Att använda sig av en citron och pressa ur saften är verkligen viktigt för en perfekt hummus. Köpt färdig citronsaft smakar inte alls lika bra.
Färsk vitlök
Detta ger den där extra goda smaken. Jag gillar vitlök och brukar ta allt från 1 – 2 klyftor. Du kan också experimentera med att använda rostad vitlök för en rostad vitlökhummus. Så här rostar du vitlök!
Mald kummin och salt
Nu sätter vi till spiskummin och salt. Kumminen ger lite mer krydda och fylligare smak.
Olivolja
Oljan gör hummusens textur lite lyxigare. Vi lägger också några droppar på toppen när vi serverar den. Jag gillar att använda fruktiga, lättsmakade olivoljor när jag gör hummus. Själv tycker jag om man ta en olivolja som är smakrik tar den över lite i dippen.
Förutom ingredienserna ovan kan du lägga till mer smak och ingredienser till din hummus. Jag älskar att variera min hummus och ibland lägger jag i rostad röd paprika. Oliver, pinjenötter och extra kryddor är också bra alternativ.
Vad är hemligheten för att göra den bästa hummusen?
Det är verkligen enkelt. Det är i den ordning du lägger till ingredienser i din matprocessor. Tahini och citronsaft är det du blandar samman först av allt. Slå på matprocessorn och låt den gå i en minut eller så.
Efter en minut av att mixande så förvandlas det till en pasta och den är lite ljusare i färgen och lite tjockare i konsistensen.
Nu kan du lägga i dina ingredienser hur du vill, men se till att mixar väl när du lägger i varje något – vi pratar en minuts körning efter att du har lagt till varje ingrediens.
Kallt vatten är mitt sista trick för fluffig, krämig, vispad hummus. När alla ingredienser har tillsatts och vi har en mjuk pasta, droppa i lite kallt vatten medan mixern fortfarande är igång. Vattnet (och extra processtid) förvandlar den redan ganska släta blandningen till en fluffig, lyxig dipp!
Behöver du skala kikärterna?
Ett annat trick för en len och fin hummus är att ta bort skinnen på varje kikärt. Jag försöker ta bort så många jag kan och har tid för. Ja det tar sin lilla tid för att ta bort allt skinn på dessa ärtor, men kanske gör det inte så stor skillnad. Detta är helt upp till dig. Varför inte testa nästa gång du gör en hummus. Gör en hummus där skinnet sitter kvar och en där du tagit bort allt.
Hummus (bättre än köpt)
Ingredienser
- 1 pkt kikärtor ca 300-400 gram
- ½ dl citronsaft 1 citron
- 2 msk tahini
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja lite extra för garnering
- ½ tsk spiskummin malen
- salt
- 2 tsk vatten
- Paprikapulver att pudra ytan före servering
Gör så här
- Lägg i tahini och citronsaft i matprocessor och kör i 1 minut, skrapa sidorna och botten av skålen och mixa sedan i 30 sekunder till. Denna extra tid hjälper att "piska" eller "grädda" tahinin, vilket gör hummusen smidig och krämig.
- Tillsätt olivolja, finhackad vitlök, kummin och en 1/2 tesked salt. Bearbeta i 30 sekunder, skrapa sidorna och botten av skålen och behandla sedan ytterligare 30 sekunder eller tills den är väl blandad.
- Öppna, töm och skölj kikärterna väl. Tillsätt hälften av kikärterna i matprocessorn och mixa i 1 minut. Skrapa sidorna och botten av skålen, tillsätt sedan återstående kikärter och bearbeta tills den är tjock och ganska slät; 1 till 2 minuter.
- Förmodligen kommer hummusen att vara för tjock eller fortfarande ha små bitar kikärtor. För att fixa detta, med matprocessorn påslagen, tillsätt långsamt 2 till 3 matskedar vatten tills du når perfekt konsistens.
- Smaka av med salt och justera efter behov. Servera hummusen med en lite droppar av olivolja och lite paprikapulver.
- Förvara hemlagad hummus i en lufttät behållare och i kylskåpet upp till en vecka.
Tips och trix
Om du älskar en stark vitlöksmak i din hummus, är det inga problem att lägga till mer vitlöksklyftor, eller varför inte testa med rostad vitlök.
[no_toc]
Så gott att jag inte vill dela med mig.
Ja visst är det, tack för att du delade med dig vad du tyckte om hummusen Ha en toppenfin dag!
Hej! ”Ground cumin” har råkat bli ”mald kummin” i översättningen, det bör vara spiskummin? Brödkummin heter Caraway på engelska.
Väldigt god!
Ska det vara hela spiskummin?
Malen spiskummin 🙂 lycka till
Hade ingen spiskummin så jag tog kummin. Hade nog varit bättre att avstå.
Blev perfekt .Tack för bra recept !!
Härligt!
Tack för supergott recept.
Ja det är sååå gott!
Det är sällan det blir bra när man följer ett recept men det här var ett tydligt, klart beskrivet och funkade perfekt ! Det var jättebra med förklaring att hålla kanterna o botten ren med en typ slickepott… Som ni beskrev kan man själv smaka av o justera hummusen. Använde själv 2 vitlöksklyftor, 1/2 tsk mortlad rårörsocker, lite extra spiskummin o 1 tsk limejuice + 1/2 citron. Det blev en Perfekt Kvälls falafelrulle med hemlagad hummus, sallad o falaflar mm. Gjorde en rulle som de gör nere i stan med smörpapper o en liten plastpåse. Tusen Tack för Det Receptet…Redan sparat..ha ha…
Vad händer om jag bara använder kikärter, olivolja och vatten? Jag får utslag av citron och jag är inte förtjust i tahini eller spiskummin. Vitlök stinker, men ibland använder jag vitlökspulver i matlagning så jag kanske kan använda det.
Det är inga problem att utesluta Tahinin och du kan testa med att lägga i lite andra kryddor. Varför inte lite chilliflakes och lite valnötter
Första gången jag gjort hummus och har bara smakat hummus en gång för många år sedan, detta var så himla gott, kommer göras många gånger framöver! Tack!
Ja jag kan bara hålla med – rätt gjord hummus är supergod!
Gott och jätteenkelt att göra
Fantastiskt recept. Blir perfekt resultat varje gång. TACK!
Ja jag gör den ofta själv. Ibland lägger jag i lite krossade nötter, oftast valnötter!
Supergod och blev så uppskattad av våra vänner!
Tack för receptet. Lyxigt gott med tahini och nötsmör. Min diabetesläkare föreslog hummus istället för smör på bröd mot mitt höga kolesterol.