Så här gör du torkade tomater
Det är väldigt enkelt och smidigt att göra egna soltorkade tomater i ugnen. Själv fördrar jag hemgjorda än de köpta på burk. Dels vet du vad du får i dig och så har vi den där känslan när det är hemlagat.
Det bästa med tomater är att vi kan köpa dem året runt. Vissa har är söta, vissa har mindre smak och vissa är ibland lite mjöliga. Odlar du själv får du dessutom den där extra goda smaken eller hur? Tänk alla sallader som vi gör med tomater, färska, torkade och inlagda. Blir du lite skrämd av att försöka dig på att göra egna torkade tomater? Som sagt att göra hemlagade soltorkade tomater är förvånansvärt enkelt! Och det är mycket billigare än att köpa dem i affären.
VAD är soltorkade tomater?
Vad är soltorkade tomater? Precis som det låter är soltorkade tomater tomater som har torkats ut. Det som händer är att det blir en naturligt söt och lite syrlig smak som är helt utsökt. Prova dig gärna fram med olika varianter cocktailtomater, plommontomat, kvisttomat, körsbärstomat eller varför inte odla själv. Välj gärna ekologiska tomater så blir det ännu bättre. Tomater innehåller mest A-vitamin och C-vitamin.
Även om de kallas soltorkade tomater, finns det flera metoder för att göra dem. Det uppenbara sättet är att torka tomater i solen, men den metoden kanske inte är så bra för oss här uppe i norden. Andra metoder kan vara en svamptork eller mattork, men eftersom jag vet att många inte har någon, ville jag visa ett mer vanligt sätt.
Så jag ska visa dig hur man gör soltorkade tomater i ugnen istället!
Näringen i soltorkade tomater
Är soltorkade tomater bra att äta? Ja! De har faktiskt samma näringsämnen som färska tomater. Det gör att de fyller på våra kroppar med vitamin A, vitamin C, vitamin K, tiamin, niacin, riboflavin, järn, magnesium, kalium och kostfiber. Allt är mer koncentrerat eftersom vatteninnehållet tas bort.
Med det sagt, om du följer en lågkolhydrat- eller keto-dietplan, var försiktig med socker och kolhydrater i soltorkade tomater. Liksom all torkad frukt är de ganska kalori- och kolhydrat rika, men mycket mindre än andra torkade frukter.
Själv tycker jag mycket om tomater och jag fullkomligt älskar torkade. Därför får jag ibland hålla igen för att inte äta upp alla på en gång. Jag använder dem i många av mina recept för att smaka av, eller höja smaken i en rätt.
Hur man gör soltorkade tomater i ugnen?
Hur gör du soltorkade tomater i ugnen? Det är lätt. Allt du behöver är tomater och havssalt! Skiva tomaterna i hälften, ta bort de delar som fästs på stjälkarna, strö över havssalt och in i ugnen. Det är ganska enkelt och här kommer några tips:
Använd små tomater
Jag köper alltid de små tomater som är tillgängliga när jag går och handlar, det kan vara körsbärs- plommon eller kvisttomater. Mindre tomater har mindre vatten och frön, varför dessa torkar ut snabbare och smaken blir godare i min mening.
Håll igen på saltet
Eftersom tomaterna kommer att krympa mycket när de torkar, så var noga med att inte lägga för mycket salt. Var lätt på handen när du strö på saltet.
Krydda med kryddor före eller efter.
Använd de kryddor du gillar! Jag gillar att strö över lite italiensk salladskrydda i slutet av torkningen. Torkade kryddor fungerar bäst för hemlagade soltorkade tomater. Och faktum är att Du kan antingen krydda till dem i slutet eller välja att ha med dem i början när du sätter in dem i ugnen.
Pressa till tomaterna efter halva tiden.
Använd en spatel eller gaffel för att trycka på/nagga tomaterna efter cirka 2 timmar (halva tiden). Du pressar ur lite av vattnet och saften och detta hjälper dem att torka ut snabbare. Var försiktig – den varma vätskan kan kan spruta på dig
Öppna ugnsluckan
Om du tycker att det tar alltför lång tid att torka dina tomater, ha ugnsluckan lite på glänt, det hjälper till att öka luftflödet. Har du en varmluftsugn så brukar detta lösa sig utan att behöva ha öppet.
Förvaring av soltorkade tomater?
Hur länge soltorkade tomater varar beror delvis på hur du förvarar dem. Det finns ett par alternativ …
Kylskåp – Du kan förvara dem i en lufttät behållare i kylen i upp till en vecka.
Olivolja – För att bevara soltorkade tomater lite längre kan du lagra tomaterna i olivolja och ha burken i kylskåpet.
Frysen – om du passar på att göra stora mängder av hemlagade soltorkade tomater så går det att frysa dessa. Frys dem direkt på bakplåtspappret, se till att de styckfrys. Därefter lägger du dem i en fryspåse.
Soltorkade tomater i ugnen
Ingredienser
- 1 kg tomater
- salt sparsamt
- italiensk salladskrydda om man vill
Till inläggning
- 8 vitlöksklyftor testa dig fram
- 30 kapris
- persilja
- oregano
- 2½ dl olivolja
- Salt och grovmalen peppar
Gör så här
- Sätt på ugnen på 75-100 grader
- Skölj och halvera tomaterna. Lägg halvorna på ett galler eller lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strö över med lite salt och eventuellt annan krydda.
- Ställ in plåten längst ner i ugnen i cirka 3-4 timmar och glänta lite på ungsluckan.
- Pressa eller nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner vatten och saft ur lättare.
- TÄNK PÅ att beroende på din ugn och storleken på tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre, tycker du att de ser klara ut tidigare tar du bara ut dem vid det tillfället. Håll gärna koll på dina tomater. Du kan även behöva korrigera din värme om du tycker de blir brända, sänk då värmen.
- Du kan nu välja att äta och njuta av din tomater direkt från ugnen eller lägga in dessa i olja.
Inläggning i olja
- Först låter du tomaterna svalna
- Lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk.
- Lägg i ca 30 inlagda kapris
- Skala och halvera vitlöksklyftorna och lägg i burken.
- Riv i färsk oregano och timjan efter behag. Dra i lite salt och peppar. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.
Tips och trix
[no_toc]
Ska tomaterna vara snustorra?
Själv gör brukar jag ta ut dem innan dom blir snustorra, jag gillar när tomaterna är lite sega i mitten men lite lite frasiga i kanterna.